2011. október 25., kedd

Doktor bácsi kérem, nézze meg a fájós térdem.

Na végre ma kora reggel eljött a térdemnek a várva várt találkozása az ortopéd szakorvossal. Megmondom őszintén fel készültem a legrosszabbra, ami a hozzá állást illeti. ( Ha csak futáskor fáj, hát ne fusson)
Kellemes csalódás ért. Első körben megállapította, hogy igen kellemes bokasüllyedésem van. Erre talpbetéteket javasolt, az egyik az utcai cipőbe, másik a sportcipőbe, persze sok-sok pénzért.. Ennek utána járok, hogy esetleg egy másik cipővel nem orvosolható a probléma ?

Aztán kérdezte, hogy ugye a futáshoz ragaszkodom? Mondtam, hogy fanatikusan. Megbeszéltük, mit hogy csinálok, nagyjából elégedett volt. Egyedül a nagyobb távokkal nincs kibékülve, lehet azt nem kéne erőltetni.

Majd megnyomkodta  a térdecském és ahogy sejtettük a külső szalag problémát említette, majd egy cisztát is felfedezett a térdhajlatomban. Némi utána olvasás után, azt gyanítom ez a gyulladás következménye.

Még kicsit beszélgettünk, javasolt futóhelyeket a közelben, de újat nem tudott mondani. Most kerékpár illetve úszás a javasolt, ameddig a talpbetét nem oldódik meg, illetve kence és jegelés. Esetleg rekortán pályán futás.

3 megjegyzés:

 1. A ciszta inkább tünet, mint ok. A térdizület gyulladása vagy a porc kopása szokott lenni az alap kiváltó ok. Ha a porcproblémát doki kizárta, marad a bokasüllyedés kezelése valamilyen módon. Sokan, sokféle betétet használnak,futáshoz, nekem eddig a legmeggyőzőbbnek az tűnt amit Csanya említett (nem jut most eszembe a neve)

  VálaszTörlés
 2. Amikor fájt a térdem, az ortopéd doki nekem is talpbetétet ajánlott, méregdrágán, amit bevallom nem csináltattam meg. Sokkal jobban figyelek azóta a bemelegítésre, és nem is fáj a térdem. De többször eszembe jut a talpbetét. Kíváncsi vagyok, Neked milyen lesz, majd írj róla.
  Simone lewis

  VálaszTörlés
 3. Nekem is bokasüllyedésem van, nyáron derült ki, és talpbetéteket javasoltak ugyanígy. Az utcait megcsináltattam (persze nem azt a nagyon drágát, hanem egy olcsóbbat), de eddig kb. kétszer használtam. A sportbetétről meg azt mondták a Spuriban is és a Saucony boltban is, hogy vagy pronáló lábra való támasztott cipő, de ebbe nem lehet betétet tenni, vagy normál cipő (neutrális asszem a neve) plusz betét. Mivel a sportbetét 15-16 ezer forint, ehhez jönne a normál cipő, amit ugye betét nélkül nem tudnék használni, én bizony a támasztott cipő mellett döntöttem, egyelőre azt hiszem, jól.
  Amúgy mint Évika is írta, a bemelegítésre én is jobban figyelek, meg futás után a nyújtásra is, és alapvetően rendben van a térdem.

  VálaszTörlés