2011. október 12., szerda

Illiotibális Szalag Szindróma (ITBS)

ITT olvashatjátok a  teljes cikket, amit kiemelnék:

"Az ITBFS esetek legnagyobb többsége sikeresen kezelhető anélkül, hogy hosszú időre felfüggesztenénk az edzéseinket, illetve elkerülhető a műtéti beavatkozás is. A kezelés négy fő eleme:

1. A futás felfüggesztése rövid időre (5-7 nap) majd a futás folytatása csökkentett hegyi edzésekkel
2. Rövid idejű gyulladáscsökkentő szeres kezelés (7-10 nap, pl. ibuprofen)
3. A fájdalom megjelenése utáni 2-3 napban a szalag jegelése, 10-15 percig, akár több alkalommal naponta, és a legfontosabb
4. Az iliotibiális szalag nyújtása 10 percig, néhány alkalommal a gyógyulási fázis alatt, majd beépítése a nyújtógyakorlatoknak a bemelegítő, és a levezető gyakorlatok közé. (lásd a cikk végén: Nyújtógyakorlatok - a teljesség igénye nélkül)

A legtöbb futó képes 1-2 hét alatt fájdalom nélkül újra futni a módszer segítségével. Amennyiben nincs javulás, abba kell hagyni a futást kb. 1 hónapig. Ez idő alatt is folytatni kell a nyújtást folyamatosan. Amennyiben még mindig nem megy a futás egy hónap pihenő, és nyújtás után, konzultálni kell egy ortopéd sebésszel, vagy egy sportorvossal. Előfordulhat, hogy tévesen diagnosztizálod az ITBSF tüneteit, illetve, hogy egyike vagy azon ritka futóknak, akinek gyulladáscsökkentő injekcióra van szüksége a szalagba.

Az ITBFS általános túlhasználódási sérülés. Majdnem minden esetben viszonylag rövid idő alatt megszüntethető, ha ismered a diagnózist, és a kezelést. Fogadd el a tanácsát annak aki már átélte a sérülést. És ami a legfontosabb: Nyújtsd az iliotibiális szalagodat, amíg nem fáj. A sérülés kialakulásának megelőzése mindig jobb, mint a sérülés ápolása."

1 megjegyzés:

  1. Rrrokának annak idején sokat segített a nyújtás.. szerintem konzultálj vele

    VálaszTörlés