2012. szeptember 10., hétfő

Nike Félmaraton 2012 - a 2 órás sztori

Volt itt szó 122 percről és már emlegettünk 118 percet is, én reménykedtem és fejben is nagyon készültem, már mindenki tudta hogy a vágyam egy két órás félmaraton.

A felkészülésemben lehetett volna kivetni valót találni, sőt talán volt is. De én hittem benne, hogy nem csak a futás számít. Biztos voltam benne, hogy lesz haszna a sok-sok intervallum edzésnek (Bodyrock, tornavideo.hu) és közel 3 ezer idén letekert kilométernek is.

Szombaton kitekertem a rajtszámért a ligetbe, ott kapásból Iramszarvasba botlottam, aki megemlítette, hogy holnap épp 2 órát fog valakinek nyúlazni... Hoppá, véletlenek nincsenek. Egyből bedobtam, hogy lehet betársulnék...

Ezután meglátogattam a Suhanj sátornál az órák óta szorgoskodó fekete vádlijú Cögét. Na ő is elkezdte a bogarat belepakolni a fülembe, hogy akár velük is mehetnék, de az ő tempója picit ijesztőnek tűnt...

Még éjszaka is sokat agyaltam, hogy mi lesz,kivel menjek? lehet maradnom kéne az "igazi" iramfutók mellett? De ott meg tömeg lesz....

Szokták mondani, hogy az idő majd mindent megold... Hát igen 9 előtt 5-8 perccel számomra világossá vált minden, nemhogy iramfutóm nem lesz, de még a kordonon sem biztos hogy át jutok.

Persze az átjutást megoldottam, de a feladat, hogy tartsam a tempót, okosan frissítsek, jól osszam be az energiát, és fejben ne vesszek el, mind rám maradt. Pont ezen agyaltam, amikor én nem tudom hogy, de elértük az első kilométert. Hmm ilyen hamar???? És ránézek a garminra, de csak megerősíteni tudta ő is hogy bizony máris megvan az első kilométer. A tempó is jó, akkor csak siessünk tovább.

 Agyalnivalót mindig találtam, például azt számolgattam, hogy mennyit vesz el egy frissítés? És ha minden 2 kilométerben megspórolok mondjuk 20 mp-et, az elég lesz e a frissítésekre? Vagy a frissítés kilométerében siessek? Na de nem tudom mikor van frissítés. És míg ezen gondolkoztam, eljött a második, majd a harmadik kilométer is. Ez tetszett, mert én nem ehhez vagyok szokva, hogy csak így sietnek elém ezek a táblák.
De jött a kis gonosz a fejemben, aki elkezdte volna nyomni, hogy na ne örüljél te kis hülye, úgyis jön majd a szenvedős része is, tuti jön majd valami holtpont szerűség..

Na és napok óta edzettem a fejemet is, hogy igenis ki fog állni mellettem és nem adhatja fel. Így elűztem a gonoszt és csak arra koncentráltam, hogy azért megy ilyen simán, mert jó formában vagyok és így fog végig menni. Mert meg tudom csinálni.

És tényleg, 5 kilométernél és 10-nél is teljesen terv szerint haladtam, egyre biztosabb volt, hogy megtudom csinálni.


Volt egy rész, ahol nagyon beszorultam az emberek közé, így visszanézve 13-16 km között lehetett, itt lassultam be picit, de volt egy elég nagy bénázásom is az egyik frissítőn, szóval vesztettem másodperceket itt-ott, de hoztam is be, szóval nagyjából egálba éreztem magam és tényleg nagyon kevés volt hátra, talán 3 kilométer. Na és itt elhittem, hogy meg lesz az a 2 óra. Jöhet most már bármi, meg fogom csinálni! A telefonra is rá tudtam pillantani, Zsolti is írta hogy, hajrá várnak a célban, ez is nagyon sok erőt adott, hát mentem. Lehet már nem kellett volna, de ahol lehetett még ittam, kellett a biztonság érzetemnek és mindenhol fejet locsoltam.

Hősök tere, taps, drukkolás, kanyar a ligetbe, DK-s hajrázás, és most Viki told még meg, nincs sok időd és ebbe már nem halhatsz bele, ne nézz sehova, csak menj. Kiabálás jobbról, mire felfogom már túlhaladok. Lehet a kicsi családom?? Menj! Célkapu és artikulálatlan üvöltés és most nézz rá az órára, nyomd ki gyorsan!


MEGCSINÁLTAM!!! ÉN! MEGFUTOTTAM A 2 ÓRÁS FÉLMARATONT! HÚ, BOLDOGSÁG!

Persze végig futott az agyamon, hogy biztos már nincs 2 órán belül és hogy a hivatalos mérés akár 2 ó 1 p is lehet, de én most ebbe mindent beletettem. Lehet, hogy a felajánlott kedvezményes cipőt elbuktam, de sokkal többet nyertem.  
12 percet javítottam az eddigi legjobb félmaratonomon, és legyőztem önmagam.

Részletek:

Hivatalos idő: 2:00:54, 571. hely a 2049 nőből, kategóriámban 121.

Utána kis családdal és a bogyókkal és Runkáékkal levezetés a kertemben.

Olyan ügyeset futott mindenki, hogy csak na. Büszke vagyok Rátok! Remélem nem bántok meg senkit de egyvalakit ki kell emelnem.
Ő az a lány, aki mindig is tökre figyelte a kis futásaim, lelkes volt nagyon. Nekem gyanús is, hogy mit érdekli őt, hát nem is fut. Míg nem egy napon kiderült, (na jó a fülembe súgta) hogy titok, de én elkezdtem futni... Aztán tavasszal már ott paráztak a barátnőjével a toytoyok mögött az első versenyre készülve. Nyár elején azt mondta:  "te Viki, én lefutom azt a félmaratont. Olyan boldog lenne Anya, hát megcsinálom... " Picit féltettem, de tudtam, hogy őrült, hát biztattam.
És Apostol Évike tegnap simán, lazán lefutotta élete első félmaratonját, méghozzá 2:30 alatt! Büszke vagyok rád nagyon és a következő poszt a Tied!


6 megjegyzés:

 1. Gratulálok! Szombaton nekem is a 2 óra a célom. :)

  VálaszTörlés
 2. Gratulálok! Az én időm 2:24:36 lett. Ezen szeretnék komolyabb javulást. A mostani "versenytempódhoz" képest az átlagos edzéseid és azok tempója hogyan néz ki? Ebben is tapasztaltál jelentősebb fejlődést? Előre is köszi a választ!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is gratulálok neked!
   Alakult az edzés tempóm is, azelőtt a kényelmes, kocogós tempóm 6:30 és felette volt és ez ment szép lassan lejjebb, már olyan 6:10 körül volt.
   Szerintem sok minden számított ebben, maga a futás is, de közben megváltam a maradék feleslegemtől ( kb. 4 kg) és kereszt edzésként kerékpároztam és intervallum edzéseket is csináltam.

   Türelem és kitartás!
   Mióta futsz? Mennyire gyakran? Mi a következő cél?

   Törlés
 3. Szia! Köszi a gyors választ! Heti 3-szor futok általában, félmaraton elott 3-4-szer. A mostani verseny hatalmas élmény volt, nagyon boldogan és feldobottan értem célba. Tervezem, hogy a siófoki novemberi felmaraton is elindulok, és addig ragyurok az időre. Nekem most a kényelmes tempom a 6:30 vagy kicsit felette, ez itt is megvolt kb., de nekem a frissitesek sok időt vettek el, azt elszurtam. A meleg miatt viszont nem akartam rosszulletet kockáztatni. Másik célom esetleg egy maratoni felkészülés jövő októberre, de erre meg alszom párat :-) 4 éve futok, előtte nagy mumusom volt, így nekem hatalmas sikerélmény, hogy mig korábban 5 percet nem tudtam lefutni, most mosolyogva értem celbe a felmaratonon. 3 éve futottam mar egyet, ott bele kellett a végen setalnom, de megvolt szintidon belül. A novemberig hátralevő 9 hétben szerinted mennyire tudom a tempomat levinni, mi a saját tapasztalatod? Köszi előre is!
  Erika

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Légy is a büszke!!A tempó meg alakul ám majd magától is, szerintem ha viszel bele az edzéseidbe, direkt gyorsabbakat, akár 5 km-en át, vagy iramjátékot, és eleve hűvösebb lesz biztos hogy fogsz gyorsulni valamennyit! Hajrá!

   Törlés